Dissabte, 5 de octubre del 2024
Articles d'opinió
En aquest apartat hi trobareu diversos articles d'opinió.
Cercador d'articles d'opinió
Mini Blog
» La FOEG demana als partits: Coordineu-vos!
La FOEG demana als partits: Coordineu-vos!
És la conclusió a la qual han arribat després d’un intens debat electoral a la gironina, allà on no arriben els diners es pot arribar amb la coordinació, i els gironins hem de fer front comú a Madrid en temes estructurals.
Girona, 17 de juliol de 2023
Aquesta tarda s’ha celebrat, a les instal·lacions de la patronal gironina, un debat electoral entre els candidats que es presenten a les eleccions al Congrés dels Diputats en representació de la demarcació de Girona. L’objectiu del mateix ha estat conèixer les posicions de cada partit sobre tres eixos que la FOEG ha considerat primordials i a la vegada informar els representants polítics de les necessitats de les empreses gironines.
El vicepresident de la patronal FOEG, Miquel Gotanegra, ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït als partits haver acceptat la invitació al debat, demanant que no triguin quatre anys a tornar.
Marta Madrenas per JUNTS, Pol Pérez pel PDeCAT, Marc Lamuà pel PSC, Concepció Veray pel PP, Júlia Boada per Sumar-En Comú Podem són els caps de llista que han participat en el debat juntament amb Joan Margall com a número dos de la llista d’ERC.
Els tres eixos escollits per debatre per part de la Patronal han estat:
• La formació professional
• Infraestructures estatals a comarques gironines
• Energia i la crisi climàtica
Sobre la Formació Professional la FOEG ha plantejat que TOTES les empreses, sigui quin sigui el sector i dimensió, expressen que el seu problema principal és la manca de treballadors. Això és degut a més d’una causa, però la principal és la poca aposta per la Formació Professional que s’ha fet durant dècades.
En aquest sentit, la patronal gironina destaca quatre prioritats:
1. Actualització dels currículums respecte a la tecnificació de les empreses.
2. Necessitat d’oferir formació inicial a joves que queden fora del sistema educatiu en acabar l’ESO.
3. La llei de Riscos Laborals que impedeix als alumnes d’entre 16 i 18 anys fer servir màquines i/o eines a l’empresa, que, en canvi, sí que poden fer servir en els tallers dels instituts.
4. La proposta de pagar seguretat social als alumnes en pràctiques, pot posar en perill les pròpies pràctiques en alguns sectors.
Els candidats han coincidit en la necessitat d’enfortir el model d’FP, però no en la manera de fer-ho.
El punt més controvertit ha vingut de part del públic quan s’ha demanat als dos grans partits espanyols que facin un acord amb el tema i no canviïn la llei d’educació a cada legislatura.
Pel que fa a les infraestructures les principals reivindicacions han estat:
Viàries
AP7: Construcció de nous enllaços a l’AP-7 (sortida la Jonquera doble enllaç, Sortida Figueres-Vilafant, Sortida 7 enllaç C-65 pas elevat, connexió AP7- Vilademuls sortida 5)
NII: Tram nord Jonquera –Figueres, variant de Figueres, Figueres – Vilademuls 2+2 - Maçanet – Tordera enllaç C32
N260: Eix Pirinenc Portbou a Puigcerdà (Arranjaments i eliminar perillositat de la via a tots els trams): Portbou-Figueres, Figueres – Besalú, Castellfollit – Ripoll i Construcció de nou accés Ripoll –Puigcerdà)
Ferroviàries
R•3 Puigcerdà – Barcelona (és necessari millorar la via i disminuir temps de viatge)
Compliment conveni Estació Intermodal Vilamalla
Estació AVE a l'Aeroport Girona-Costa Brava per convertir aquest aeroport en una “nova pista” del Prat.
Mobilitat
Les comarques gironines som un territori de pas transfronterer i cal apostar per un consens territorial en el manteniment de les infraestructures que faciliti la mobilitat de les mercaderies i les persones.
Cal augmentar la freqüència del tren d’alta velocitat amb connexions sud de França
Són necessàries zones de serveis i aparcament per a vehicles pesants al corredor viari AP7 – NII
Un cop més els partits s’han acusat entre ells de la manca d’inversions i execució de pressupostos, i s’ha reclamat la seva coordinació per temes vitals com l’aeroport de Girona.
I finalment i com a últim bloc, el debat s’ha plantejat al voltant de temes energètics i la crisi climàtica.
Per la part empresarial s’ha reclamat:
• El preu de l’energia és una preocupació màxima per a tots els sectors econòmics representats a la FOEG.
• La FOEG considera que l’assoliment dels objectius fixats per la UE, en matèria de clima i energia i d’una economia climàticament neutra pels anys 2030 i 2050, requerirà d’una major dotació de recursos econòmics i d’esforç i implicació per part de l’Administració, les empreses i el conjunt de la societat, en general. Sense això, en aquests moments, la FOEG veu difícil complir els objectius de la UE.
• En aquest context, es considera imprescindible incrementar de forma exponencial la producció d’energia a Girona, que actualment només produeix un 1% de l’energia que consumeix. Ara bé, com es fa en qualsevol empresa, és imprescindible realitzar una auditoria energètica a cada territori, per tal que les afectacions al medi ambient, paisatge i activitats econòmiques sigui el mínim possible, tal com reclama el sector turístic.
• Girona ha de disposar d’un sistema elèctric eficient (que afavoreixi a la reducció d’emissions) i interconnectat que doti a les empreses un subministrament elèctric suficient, segur i de qualitat, i a un preu competitiu.
• Molts d’aquests canvis tindran efecte a mig-llarg termini, mentrestant, les empreses necessiten resoldre el curt termini. La FOEG reclama mesures al govern espanyol per reduir el preu de l’energia, com:
o separar l’electricitat generada amb gas del mercat
o treure del mercat elèctric l’energia produïda per centrals amortitzades i les energies no gestionables
o donar entrada al mercat a la Gestió del consum
o que hi hagi ajudes reals, ràpides i fàcils de gestionar per a la implantació de noves instal·lacions.
• És necessari i imprescindible agilitzar els tràmits per la implantació de les energies renovables, i obrir el camí cap a la valorització de l’energia que s’aboqui a la xarxa.
• No podem avançar en el nombre de vehicles elèctrics si no s’impulsen xarxes de càrrega.
• Cal facilitar la implantació de plantes de generació de biogàs i de biomassa i és imprescindible reduir-ne la complexitat administrativa.
Aquí ha arribat el punt de màxima tensió, respecte al model necessari per arribar als objectius marcats per Europa quant a energies renovables, entre les macro inversions que poden perjudicar el territori i la necessitat d’elaborar els projectes en col·laboració amb aquest.
En David Martí, vicepresident de la FOEG i expert en comunicació digital, ha estat el moderador del debat. A la jornada es va convidar també la CUP, que va declinar la invitació per incompatibilitat d’agenda del seu candidat.
- © 2007 FOEG - c/ Bonastruc de Porta, 15 17001 Girona Tel.972 21 55 34 Fax 972 22 71 22 foeg@foeg.cat |
- Política de privacitat |
- Nota legal |
- Publicitat