FOEG Federació d'Organitzacións Empresarials de Girona

Tamany de lletra -a +a

Directori d'empreses








Cercar
Dimecres, 18 de setembre del 2024

Articles d'opinió

En aquest apartat hi trobareu diversos articles d'opinió.

Cercador d'articles d'opinió

Veure articles per categoria Cercar

Mini Blog

Sr. Ernest Plana Larrousse

Sr. Ernest Plana Larrousse

President FOEG

24 de Octubre de 2013 - 08.21 hs.

» Menys pals i més rodes

La inversió prevista a Girona en els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2014 és totalment deficient: 55 euros per habitant. La demarcació rebrà 42'45 milions d'euros, un 62% menys que l'any passat i per sota de la de l'any 2000. Amb unes partides que no solucionen els greuges que pateixen les comarques gironines, especialment, en l'àmbit de les infraestructures.

 

En els últims 20 anys, fins a 6 ministres de Foment han anunciat el desdoblament de la vergonyosa Nacional-II al seu pas per les comarques gironines (són, per aquest ordre: el socialista Josep Borrell, els populars Rafael Arias-Salgado i Francisco Álvarez-Cascos, els socialistes Magdalena Álvarez i José Blanco, i l'actual popular Ana Pastor). I fins a dia d'avui, cap d'ells ha complert la seva paraula. Ara el govern espanyol diu que vol “acabar amb la maledicció” d'aquesta carretera però només hi destina 19 milions. La meitat per desdoblar poc més de 6 quilòmetres (entre Sils i Caldes de Malavella) i, la resta, per redactar projectes del tram nord on, en el millor dels casos, començaran a veure màquines al 2017. Per tant, els gironins i gironines haurem de continuar aguantant una via que bat rècords de despropòsits i de sinistralitat una colla d'anys més.

 

Tampoc Adif ni Aena tenen previstes grans inversions. Partides minses per tasques de manteniment a la xarxa del Tren Convencional i per al manteniment de l'Aeroport de Girona. I un cop més, s'obliden d'una altra vergonya de la demarcació: la línia 3 de Rodalies, que uneix Barcelona-Ripoll-Puigcerdà. Malgrat les demandes del territori i la necessitat urgent de desdoblament, no s'hi dedica ni un sol euro.

 

Els Pressupostos Generals per al 2014 tampoc preveuen enderrocar el viaducte que travessa la ciutat de Girona (i que un altre govern espanyol va prometre soterrar), ni posen fil a l'agulla amb la Variant d'Olot ni acaben de pagar les expropiacions pendents dels terrenys per on passa el TAV. Lluny han quedat doncs, els 201 milions d'euros previstos per aquest 2013 o els 269 milions del 2012 (unes xifres llamineres que va portar l'Alta Velocitat i que ara tornen a marxar).

 

Però les comarques gironines no són les úniques que veuen reduïda la seva inversió. En el conjunt de Catalunya, els tercers pressupostos elaborats per l'executiu del PP preveuen 944 milions en inversions, un 25% menys que l'any anterior. Una davallada encara més accentuada si es tenen en compte els milions que no han arribat mai i que fixava la Disposició Addicional Tercera de l'Estatut. La Llei Orgànica establia que la inversió a Catalunya havia de ser equivalent al pes de l'economia catalana en el conjunt de l'Estat (un 18'6% del PIB), però el govern de Rajoy no l'ha complert en cap pressupost i s'han deixat d'ingressar més de 1000 milions d’euros en els darrers exercicis.

 

Pel que fa a la fiscalitat, la proposta de PGE no contempla la reducció de les cotitzacions socials, tal i com va assegurar el govern espanyol que faria com a contraprestació de la pujada de l'IVA. De fet, tot el contrari, perquè preveu un augment de la base màxima de cotització de 5%, cosa que suposa incrementar encara més els costos laborals. I per si fos poc, també es prorroga, almenys un any més, el fort augment de l'IRPF i es manté l'Impost de Patrimoni, amb els tipus impositius més alts d'Europa.

 

Ningú discuteix que és necessari reduir el dèficit públic, però calen uns pressupostos que, almenys, no alenteixin i dificultin la sortida del forat econòmic. I les mesures plantejades, lluny d'incentivar una recuperació econòmica, ofeguen encara més una economia malmesa per la crisi i maltractada per executius que deixen les promeses en paper mullat.

 

Des de la FOEG creiem que el teixit empresarial gironí té les capacitats i el talent suficients per impulsar una recuperació econòmica. Però si les administracions no apliquen inversions i mesures eficients que potenciïn la contractació, la innovació i les exportacions, difícilment ho aconseguirem. No oblidem que, per exemple, no comptar amb unes infraestructures pròpies del segle XXI encareix el cost de tots i cadascun dels productes i serveis que es generen en un territori. Els autònoms, petites, mitjanes i grans empreses som menys competitius i menys atractius per les anhelades (i necessitades) inversions.

 

I el més important de tot: si la demarcació de Girona només mereix 42 milions i escaig, almenys, si us plau, que arribi fins a l'últim cèntim. Perquè la trampa del govern espanyol de preveure inversions per a no executar-les mai, ja és intolerable. Intolerable i poc intel·ligent. Perquè si Mariano Rajoy vol seduir els empresaris catalans, caldrà que posi sobre la taula molt més que quatre rampoines i paraules boniques. Caldran fets i dates.

 

 

 

 

Ernest Plana

President de la Federació d’Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG)

Vicepresident de Foment del Treball Nacional

Àrea privada

No registrat?
Heu oblidat la contrasenya?